FULL DE SALA – “Obra aprobada con fecha 13-12-72. Educación General Básica” Txe Roimeser

«Obra aprobada con fecha 13-12-72 para su utilización en Educación General Básica.» utilitza la paret de l’absis de la Capella de Sant Roc de Valls per, mitjançant la seva reactivació com espai comunicatiu, posar en qüestió metodologies, codis i tècniques aplicades en l’ensenyament de l’escriptura durant els anys ‘70 en el Regne d’Espanya.

Es presenta com una acció que reprodueix l’execució dels exercicis de cal·ligrafia dels quaderns “Campanillas” directament sobre la paret, marcant-la d’aquesta manera amb frases i paraules que remeten a una ideologia colonialista i catòlica. Tanmateix, i fent incís en l’obligació imposada des de l’església d’escriure amb la mà dreta, la finalitat de l’acció i de l’exercici en si és aprendre a escriure amb la mà esquerra. Així doncs, per mitjà de l’apropiació i la usurpació dels codis utilitzats per adoctrinar a lxs alumnxs, arribar a adquirir una nova habilitat en un cos dretà, fent intrusisme a l’espai i utilitzant des de l’errorificació una tecnologia de normalització.

La performativitat de l’exercici de cal·ligrafia al mur s’emmarca en una sèrie d’estratègies on l’apropiació i el “mal” ús dels codis del llenguatge serveix per posar-los en qüestió, alhora que també es posa sobre la taula com aquests influeixen en la comunicació i normalització de les tècniques i tecnologies dels sons, tan verbals com corporals, atribuint-los gènere, poder, capacitat… Per trencar amb normes establertes sobre els cossos i donar veu a parts anul·lades.

Aquesta entrada es va publicar en Blog. Bookmark el permalink.Tant els comentaris com els trackbacks estàn tancats.