COSMOGONIA (PANTOCRATOR) -full de sala-

Cosmogonia (Pantocràtor) és un projecte de pintura mural pensat per a un espai d’ús originàriament religiós, la capella de Sant Roc, i que reprodueix l’estructura compositiva del magnífic Pantocràtor de Sant Climent de Taüll. La configuració d’aquest gran mural del Romànic català, en aquesta nova representació substitueix la iconografia de culte per personatges i símbols del Súper Mario i altres icones de la cultura digital, canviant les franges al·legòriques de color per estructures gràfiques de videojocs.

Aquest apropiació icònica pot semblar a primer cop d’ull una celebració de la cultura de masses o una banalització dels símbols patrimonials i institucionals catalans. També una excentricitat profana. Però s’ha plantejat pensant en altres nivells de lectura que busquen substituir la representació cosmogònica de l’original per una representació crítica de diversos relats i figures que articulen la nostra narració del món actual. Amb un gest d’humor crític, els personatges i símbols de la cultura religiosa medieval cedeixen el lloc a d’altres protagonistes de la retòrica de la cultura de masses.

l’Obra Social Son Goku, autors d’aquesta pintura a l’absis de la capella, d’acord amb la seva preocupació per fer una societat millor a través del foment del pensament crític, han volgut anar més enllà de qualsevol discurs acadèmic i treballar una recodificació del llenguatge del mural original. Una ocasió per preguntat-nos quin és el paper que juga l’estudi i la representació del Pantocràtor de Sant Climent de Taüll en el nostre context territorial i polític.

El Pantocràtor té, sens dubte, una naturalesa doblement adoctrinadora. Aquella per la qual va ser pintat en el seu moment, i la que realitza en la Catalunya actual per a les institucions nacionalistes. Ara, la transformació dels referents iconogràfics, la substitució de les figures que componen l’obra medieval per personatges lúdics carregats de potencialitats al·legòriques, aporta una nova visualitat a la cultura dessacralitzada o l’univers simbòlic de la nostra societat.

Amb ironia i gran voluntat de treball, els membres de l’Obra Social Son Goku han realitzat un mural a les parets de la capella, recuperant així l’esperit artesanal dels mestres pintors medievals. És una obra feta en directe al mur, dia a dia, amb paciència i laboriositat, sense defallir per aconseguir una nova versió de la poderosa figura del Pantocràtor. Dins l’oval de la mandorla, un Mario de fisonomia romanitzada substitueix la inscripció Ego Sum Lux Mundi per una flama de bidó de gasolina a punt d’esclatar.

Els visitants han pogut veure en directe el procés de la pintura al llarg de tres setmanes d’execució, un cop clausurat el projecte ja no quedarà res d’aquesta obra col·lectiva i efímera, tan sols documents visuals i textuals en els arxius digitals.

Pilar Bonet

Obra Social Son Goku: Martí Jordán, direcció de les obres. Autors: Joan Martí Ortega, Guillem Duran, Julia Edo, Pep Queralt, Lluc Baños, Pablo del Pozo, Clara Sanz, Marta Baceiredo, Francesc Ruiz Abad.

Capella de Sant Roc, Valls, del 28 de gener al 24 de març del 2017. Cicle PINTURA MURAL CAPELLA DE SANT ROC VALLS.

Aquesta entrada es va publicar en Blog. Bookmark el permalink.Tant els comentaris com els trackbacks estàn tancats.