Mercedes Mangrané i Gerard Ortín


El descens
Del 13 de desembre al 31 de gener 2015
Inauguració 13 de desembre a partir de les 18h
Dins el cicle Pertorbaciones comissariat per Jordi Antas

Get a life, not a life-style era un dels eslògans proposats per Hakim Bey per referir-se a la proliferació de hobbies a principis dels noranta. El hobby gaudia d’una invisibilitat molt particular, quan l’aficionat encara no havia començat a envair l’esfera pública a través d’internet. El potencial d’una xarxa d’activitats minoritàries, locals, d’individus que s’agrupen en col·lectius però que operen de manera autònoma semblava dibuixar un esquema social especular. Aquesta individualitat distreta, aquesta idea de passatemps introspectiu —però compartit al mateix moment— apuntava una fugida cap a un espai evasiu, un acte solitari que desplaça de tot allò que no és treball i que remet a un intent de refugi. És a dir, un posicionament impulsat per diferents estímuls cap a un entorn alliberat.

A partir d’aquest punt de partida, El descens ens porta a un recorregut sota terra, que analitza de manera exhaustiva les aficions i l’oci, d’una banda -a través de la fantasia de convertir-se en pseudoexploradors-, i la paradoxal idea de sentir-se en llibertat en espais tancats, d’una altra. Un punt de partida pròxim als relats de Jules Verne en Viatge al centre de la Terra, o en l’actitud i el rastre que ens deixa Francesc Español (1907-1999), un professor nascut a Valls que es va endinsar en diverses coves de la zona a la recerca de la seva passió: els insectes tenebriònids i la bioespeleologia. Dos posicionaments oposats i distants entre si -l’afició i l’aïllament- que comparteixen una estreta complicitat: la reclusió i l’evasió. Un binomi a mode temporal  bàsic que, aplicat a aquests dos termes i plantejat com un assaig expositiu, troba una actitud de confrontació i diàleg entre aquestes dues posicions.

Per aconseguir-ho, Mangrané i Ortín parteixen del pretext de seguir el rastre d’un insecte coleòpter cavernícola -l’Speophilus espanoli- descobert a la Cova del Traça de Valls per l’esmentat professor vallenc i, de la mà d’Andreu Garcia com a expert en aventures sota terra, ens conviden a endinsar-nos en un joc subterrani, erràtic i eufòric, ocult i delirant. Un sistema de treball que porta a investigar de manera multidireccional altres interseccions, límits i possibilitats que van des de coves, profunditats, búnquers, passadissos, soterranis i mines d’aigua, les quals convergeixen en una Capella com a espai intermedi destinat històricament al refugi i la pau. Una revisió del món subterrani en sentit no-lineal definida des de les premisses de patrimoni etnològic, frontera geogràfica, ecosistema o laboratori experimental des de la qual Mangrané i Ortín -igual com en anteriors treballs conjunts- analitzen el control sobre allò salvatge i l’exploració poètica en diversos espais d’un context determinat.

Amb El descens finalitza el cicle “Pertorbacions”. Per a aquest projecte s’han previst les següents activitats paral·leles: visita al búnquer de Valls i a les mines d’aigua, a càrrec d’Andreu Garcia,  i presentació de les sis publicacions de cadascun dels projectes que han conformat el cicle expositiu a la Capella de Sant Roc durant la temporada 2013-2014.

Aquesta entrada es va publicar en 2013-2014, Exposicions. Bookmark el permalink.Tant els comentaris com els trackbacks estàn tancats.